Friday 18 March 2011

Ikan Cencaru Masak Tauchu Mumy



Haaaaaa... Hari ni saya masak lauk kegemaran rumah ni 'Ikan Cencaru Masak Tauchu'   Which I have been learning it for quite sometime! Finally I did the 'sedap version' kahkahkah!!! This version is from my dear friend Kamisah who cooks a lot of all the kampung dishes. I always think cooking traditional Malay dishes are messy and very difficult to make but the fact is it isn't that difficult lah... Malay always say ; alar campak-campak jer.. Hihi.. So here it goes..

Things That you need:

Ikan cencaru yang dibuang jaket dan dibersihkan sepenuhnya. I always like the smaller size of fish so i can have seekor on my own plate haha..

Bawang putih(seulas), bawang kecik/merah(dua ulas), halia(dalam seinchi) dan cili hijau (dalam dua biji). Cuci dan hiris kesemua bahan ini kecuali cili hijau cukup sekadar dibelah dia sebagai perhiasan.

Sedikit timun atau kacang panjang sebagai sayur tambahan dalam kuah tauchu itu.

Satu paket kecik Tauchu masin atau dalam dua sudu besar; dilecek atau ditmbuk atau digunakan terus dari paket mengikut cita rasa masing-masing lah.

Sedikit air, serbuk lada sulah dan garam sebagai perasa serta serbuk kunyit untuk menggoreng ikan.

Cara memasak:

Ikan dibersihkan, digaul dengan sedikit garam dan kunyit dan digoreng sehingga garing mengikut cita rasa sendiri. Toskan dan ketepikan.

Panaskan minyak sedikit didalam kuali, tumis bahan hirisan termasuk cili hijau, tumis sehingga naik bau kemudian masukkan tauchu. Kacau hingga masak baru masukkan air. Tunggu mendididh, masukkan garam sedikit(hati-hati kerana tauchu sudah masin), lada sulah secukup rasa dan sayuran tadi. Setelah semua masak curahkan kuah tauchu ini keatas ikan yang telah siap digoreng, hidang kan sementara masih panas.


No comments:

Post a Comment