Monday 29 March 2010

Bendi Masak Asam Tumis






Bahan:

300g Bendi
5 batang kacang panjang
1 keeping Tahu
segenggam ikan bilis mentah
sedikit cili merah tumbuk (kalau suka pedas boleh lebihkan)
sedikit belacan
air asam jawa secukupnya
semangkuk air


Method:

masukkan kesemua bahan tadi kecuali sayuran dan tahu, masak sehingga mendidih. Perasakan dengan sedikit garam dan gula secukupnya dan masukkan sayuran dan tahu tadi. Masak lagi sehingga bendi empuk dengan api perlahan. Hidangkan bersama hidangan lain semasa masih panas.





Story..

masakan asam pedas ni ader macam2 jenis dan berasal dari pelbagai Negara.. lain tempat lain lah cara masakannya. Lauk asam nih walaupun simple dan senang kebanyakkan cara samakan nya namun they are very flavorful and delicious. Asam itu sendiri ader pelbagai jenis sepeti asam gelugur (commonly known as asam jawa) and ader asam keeping and also asam dari buah-buahan yang masam seperti belimbing besi, asam cermai, mangga asam and much more.. so its up to us lah macam maner kita nak pelbagai kan masakan tu dengan menggunakan asam as da main ingredient.

As for my dish here sangat lah simple, guna kan air asam jawa sahaja n rebus everything. With da very simple style of cooking pun kalau di matchkan ngan lauk2 lain pasti menambat selera.



No comments:

Post a Comment