Sunday 28 March 2010

Ayam Perchik???






sukatan adalah untuk seekor ayam

Bahan Perapan:

Bawang putih 3 ulas

Bwang merah 5 ulas

Halia seinchi

Cili boh 2 sudu

Blend sume tu n lumur atas ayam. Pastu perisakan dengan garam. Ayam tu potong 4 n perap selama satu jam. Then kukus sekejap dalam 15 minit (half cook). Kemudian dibakar atas arang atau masuk dalam oven. Senang betul..

Bahan kuah:

Bawang putih sikit 2 ulas

Bawang merah 10 bijik

Halia sikit setengah inchi

Cili boh ikut kepedasan.

Santan setengah kilo di campur ngan air ikut sebanyak santan tersebut.

Air asam jawa sikit ikut rasa

Serai 3 batang diketuk

Masuk sume bahan yang diblend tu kedalam periuk dan tenggek kan atas api sampai masak dan pekat. Perasakan ngan garan dan gula. Then guna kuah nih untuk di perchik2 kan atas ayam yang sedang dibakar tu sehingga ayam itu garing dan cantik kemasan

No comments:

Post a Comment