Friday, 20 August 2010

Sotong Goreng Tepung Crunchy



This is my version of sotong goreng tepung crispy. Crunchy crunchy kruk..krak.. bila makan hehe..

Things To Have: 

Sotong biasa dalam 4-5 ekor (dibersihkan, buang kulit dan potong nipis ikut kesesuain diri yang nak makan), 1-teaspoon garlic paste, a pinch of salt, chili powder (optional if you want to make hot and spicy crispy sotong), 3 tablespoon tepung jagung, 1 table spoon tepung beras, 1 teaspoon baking powder, 1 egg white and oil to fry.

How To Make:

Marinate the squid with garlic, salt, chili powder (optional, if you like) and keep refrigerated for a while. Campurkan tepung-tepung dan baking powder dalam satu bekas dan tambah kan sedikit garam kalau perlu. Kemudian gaul rata.. bila dah sedia nak menggoreng, panaskan minyak. Pecahkan telor(hanya putih telor sahaja digunakan) kedalan bancuhan sotong tadi dan gaulkan dengan tepung yang telah dibancuh tadi juga. Then deep fry until golden crispy, serve with chili sauce or thai chili sauce.

Easy peasy..


3 comments:

  1. nak try la resipi akak ni.. nanti nak wat kan utk mymum la.. dulu fatin penah buat,, tapi sotong tu jd liat sikit la.. napa ek??

    ReplyDelete
  2. fuh....!! looked so yummyyyyyyyyyyyy!!!!

    ReplyDelete
  3. miss terra: heheh no prob beb, ader banyak recipe for instant ppl hehehe..

    miss fatin: alamak sotong tu liat ker? agaknyer sotong tu size besar pastu dipotong jugak besar2 mmg lah boleh jadik mcm bubble gum hehe.. try perap lama sikit dah tu potong kecik sikit, mesti crispy2 insyaallah..

    haidi: hahahahaha tak dapek den nak nolong kah kah kah.. berat mata memandang berat lagi bahu memikul heheheh... kita yg bertugas kat dapur nih lagik parah hehe.. kadang2 tu termasuk2 jugak dlm mulut muahahahhhaa...

    izan: helo bebeh... miss ur comments lah.. maner pegi lama tak nampak kt my house nih? err.. ke i yg jarang update? muahahahah..

    ReplyDelete