Monday, 29 March 2010

Ketam Masak Cili Api




Bahan:

2 ekor ketam besar (I use Ketam Bunga)
santan 250g ( santan fresh)
daun kunyit sehelai
cili padi ditumbuk dengan kunyit hidup dan garam sedikit.
Serai sebatang diketuk
Nenas atau belimbing masam (terpulang pada selera masing-masing suka masam atau manis)

Masukkan semua bahan kedalam periuk dan tenggek kan atas api kecil sehingga mendidih dan masak. Perasakan dengan tambahan garam dan gula jika perlu. Kuah hendak lah di kacau selalu agar santan tidak pecah dan berketil-ketil pada api yang perlahan. Hidang kan bersama ikan masin goring hehehhe…

2 comments:

  1. Wow...senangnye..tak payah pakai bawang ke?..bab kena kacau selalu tu ynag lemah sikit..heheh..not very rajin when to comes to cooking but have to do it nonetheless...:) thanks for the recipe..might try it one day..

    ReplyDelete
  2. ha niza, tak paah bawang bagai sume.. ni mmg N9 nyer style everytime buat gulai lebih kurang sama lah mcm nih. tapi tu lah kena jaga santan tu lah yg leceh sikit. kalau leka je habis pecah santan tak cantik lah kuah tu dah mcm scramble eggs plak nanti hheheheh..

    ReplyDelete