sukatan adalah untuk seekor ayam
Bahan Perapan:
Bawang putih 3 ulas
Bwang merah 5 ulas
Halia seinchi
Cili boh 2 sudu
Blend sume tu n lumur atas ayam. Pastu perisakan dengan garam. Ayam tu potong 4 n perap selama satu jam. Then kukus sekejap dalam 15 minit (half cook). Kemudian dibakar atas arang atau masuk dalam oven. Senang betul..
Bahan kuah:
Bawang putih sikit 2 ulas
Bawang merah 10 bijik
Halia sikit setengah inchi
Cili boh ikut kepedasan.
Santan setengah kilo di campur ngan air ikut sebanyak santan tersebut.
Air asam jawa sikit ikut rasa
Serai 3 batang diketuk
Masuk sume bahan yang diblend tu kedalam periuk dan tenggek kan atas api sampai masak dan pekat. Perasakan ngan garan dan gula. Then guna kuah nih untuk di perchik2 kan atas ayam yang sedang dibakar tu sehingga ayam itu garing dan cantik kemasan
No comments:
Post a Comment