Tuesday, 12 January 2010

Nasi Ayam Singapore Style.










Resipi Keturunan Azizah Osman originated from Singapore… try dulu baru tau sedap ke tak heheheh…

Bahan- bahan dan cara masakan

Perapan ayam:

1 ekor ayam dipotong 8 (atau seekor tanpa dipotong.

2 senduk besar Bawang putih (yang telah dikisar)

2 senduk besar Halia (yang telah dikisar)

Garam secukup rasa

Perap ayam bersama bahan2 kisar serta garam secukup rasa dan biarkan dalam peti sejuk selama beberapa jam. Lebih baik jika dibiarkan semalaman. Kemudian dikukus dan air kukusan ayam tersebut disimpan untuk dia gunakan membuat nasi ayam+sup ayam dan sambal nasi ayam. Ayam digoreng setelah dikukus sehingga garing.

Penyediaan nasi ayam:

4 labu Bawang putih (dikupas+dihiris dan digoreng, minyaknyer diasingkan untuk diguna semula menumis nasi nanti) dia bahagikan kepada 3 bahagian (akan digunakan untuk membuat sambal+nasi ayam+sup)

2 pot beras BASMATHI dicuci bersih dan ditos.

Daun pandan

Air kukusan ayam disukat mengikut sukatan beras basmathi tadi.

Masukkan beras basmathi, daun pandan, bawang putih yang telah digoreng (lebih kurang dua sudu besar), minyak goreng bawang putih tadi dan 1 sudu besar marjerin, sedikit garam kedalam periuk nasi dan masak sepenuhnyer. Nasik tersebut juga dikukus dengan daun pisang setelah masak supaya berasnyer lebih lembut, empuk dan wangi.


Penyediaan salad:

Daun salad, buah tomato, timun, tahu yang telah digoreng dan telor rebus. Hiris semua bahan nipis dan atur diatas pinggan besar.

Penyediaan sambal dan kicap nasi ayam:

Sambal:

10 biji cili merah (dibersihkan dan dibuang biji) dikisar bersama bawang putih goreng( lebih kurang 2 sudu besar, boleh ditambah sekira perlu), sedikit cuka, gula, garam dah sedikit air kukusan ayam tadi. Akhir sekali perahkan sedikit air limau dah biarkan untuk dihidang.

Kicap:

Kicap lemak manis di panaskan bersama air kukusan ayam dan sdikit minyak bijan, ketepikan untuk dihidang.

Penyediaan sup ayam:

Air kukusan ayam direbus bersama kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, dan buah pelaga (atau boleh terus menggunakan sup bunjut). Masukkan baki bawang putih goring tadi dengan garam serta perasa secukupnye.

Hidang semua masakan tadi bersama-sama.

Sedappp…… cubalah..

1 comment:

  1. *stomach growling*
    Sebenarnya nasi ayam tak susah nak masak kan? Dari segi bahan lah, tak berapa byk & senang nak dapat. Mgkn proses kukus, goreng ayam lah mcm leceh..tapi sebenarnya tak leceh mana :)
    I memang suka nasi ayam!
    BTW hop over my blog, SOHO Mama's contest results are out :)

    ReplyDelete